PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Owoce z marcepanu

Kolorowe owoce z masy marcepanowej

o 7 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Owoce z marcepanu

Składniki:

400 g masy marcepanowej
50 g cukru pudru
0,5 łyżeczki kakao
0,5 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Następnie odłożyć porcję wielkości orzecha włoskiego, dodać kakao i zabarwić na brązowo. Pozostałą masę podzielić na 3 części: jedną większą - zabarwić ją na zielono oraz dwie mniejsze - jedną zabarwić na żółto, a drugą na czerwono.

1

Cytryna

Z żółtej masy marcepanowej uformować kulkę, a następnie owal. Końce zrobić lekko spiczaste. Według uznania cytrynę można przyłożyć do sitka (aby powstała chropowata struktura skórki). Z zielonej masy marcepanowej zrobić ogonek i przykleić do cytryny.

2

Banan

Pozostałą żółtą masę marcepanową uformować na kształt wałeczka o długości ok. 10 cm. Końce lekko spłaszczyć. Wierzch banana wygładzić i uformować przy pomocy noża. Banan wygiąć w lekki łuk. Z jednej strony uformować żółty ogonek. Z drugiej strony przykleić kawałek brązowej masy.

3

Pomarańcza

Czerwoną masę marcepanową podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać odrobinę żółtego barwnika, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Z masy uformować kulkę. Następnie kulkę przykładać do sitka, aby powstała chropowata struktura skórki. Z zielonej masy zrobić ogonek i przykleić do powstałej pomarańczy.

4

Truskawka

Pozostałą czerwoną masę marcepanową uformować na kształt kulki i zrobić spiczasty koniec. Drugą stronę lekko wcisnąć. W ten sposób powstanie kształt truskawki. Truskawkę obtoczyć w cukrze. Z zielonej masy uformować mały pasek. Podzielić go na 4 części. Paseczki ułożyć na truskawce w kształcie krzyżyka.

5

Gruszka

Zieloną masę marcepanową podzielić na 3 części. Jedną część lekko zagnieść i uformować owal z wcięciem, aby powstała gruszka. Przy grubszym końcu zrobić przy pomocy noża nacięcia. Z brązowej masy uformować ogonek i przyczepić go czubka gruszki. Z małego kawałka zielonej masy zrobić listek, nożem zaznaczyć unerwienie i przyczepić go do brązowego ogonka.

6

Jabłko

Z drugiej części zielonej masy marcepanowej uformować kulkę i z jednej strony zrobić delikatne wgłębienie. Z drugiej strony zrobić 5 małych nacięć. Z brązowej masy uformować kulkę i umieścić ją w nacięciach. Ogonek jabłka zrobić z brązowej masy, natomiast dwa listki uformować z zielonej masy. Następnie przykleić je do czubka jabłka.

7

Winogrona

Z pozostałej części brązowej masy marcepanowej uformować wałeczek. Z zielonej masy utoczyć 8-10 kuleczek i przyczepić je do brązowego wałeczka, aby powstała kiść winogron.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Owoce z marcepanu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1331kJ
318kcal
1959kJ
468kcal
Tłuszcz 18.50g 27.21g
Węglowodany 31.91g 46.93g
Białko 6.40g 9.42g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej