PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Owoce z marcepanu

Kolorowe owoce z masy marcepanowej

ok. 7 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Owoce z marcepanu

Składniki:

400 g masy marcepanowej
50 g cukru pudru
0,5 łyżeczki kakao
0,5 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Następnie odłożyć porcję wielkości orzecha włoskiego, dodać kakao i zabarwić na brązowo. Pozostałą masę podzielić na 3 części: jedną większą - zabarwić ją na zielono oraz dwie mniejsze - jedną zabarwić na żółto, a drugą na czerwono.

1

Cytryna

Z żółtej masy marcepanowej uformować kulkę, a następnie owal. Końce zrobić lekko spiczaste. Według uznania cytrynę można przyłożyć do sitka (aby powstała chropowata struktura skórki). Z zielonej masy marcepanowej zrobić ogonek i przykleić do cytryny.

2

Banan

Pozostałą żółtą masę marcepanową uformować na kształt wałeczka o długości ok. 10 cm. Końce lekko spłaszczyć. Wierzch banana wygładzić i uformować przy pomocy noża. Banan wygiąć w lekki łuk. Z jednej strony uformować żółty ogonek. Z drugiej strony przykleić kawałek brązowej masy.

3

Pomarańcza

Czerwoną masę marcepanową podzielić na dwie części. Do jednej części masy dodać odrobinę żółtego barwnika, aby uzyskać pomarańczowy kolor. Z masy uformować kulkę. Następnie kulkę przykładać do sitka, aby powstała chropowata struktura skórki. Z zielonej masy zrobić ogonek i przykleić do powstałej pomarańczy.

4

Truskawka

Pozostałą czerwoną masę marcepanową uformować na kształt kulki i zrobić spiczasty koniec. Drugą stronę lekko wcisnąć. W ten sposób powstanie kształt truskawki. Truskawkę obtoczyć w cukrze. Z zielonej masy uformować mały pasek. Podzielić go na 4 części. Paseczki ułożyć na truskawce w kształcie krzyżyka.

5

Gruszka

Zieloną masę marcepanową podzielić na 3 części. Jedną część lekko zagnieść i uformować owal z wcięciem, aby powstała gruszka. Przy grubszym końcu zrobić przy pomocy noża nacięcia. Z brązowej masy uformować ogonek i przyczepić go czubka gruszki. Z małego kawałka zielonej masy zrobić listek, nożem zaznaczyć unerwienie i przyczepić go do brązowego ogonka.

6

Jabłko

Z drugiej części zielonej masy marcepanowej uformować kulkę i z jednej strony zrobić delikatne wgłębienie. Z drugiej strony zrobić 5 małych nacięć. Z brązowej masy uformować kulkę i umieścić ją w nacięciach. Ogonek jabłka zrobić z brązowej masy, natomiast dwa listki uformować z zielonej masy. Następnie przykleić je do czubka jabłka.

7

Winogrona

Z pozostałej części brązowej masy marcepanowej uformować wałeczek. Z zielonej masy utoczyć 8-10 kuleczek i przyczepić je do brązowego wałeczka, aby powstała kiść winogron.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Owoce z marcepanu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1331 kJ
318 kcal
1959 kJ
468 kcal
Tłuszcz 18.50 g 27.21 g
Węglowodany 31.91 g 46.93 g
Białko 6.40 g 9.42 g