PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mus z wędzonym łososiem i galaretką z ogórka

Kremowy serek, śmietanka i łosoś z żelatyną w listkach

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mus z wędzonym łososiem i galaretką z ogórka

Składniki:

1 szt. ogórka
2 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
100 g wędzonego łososia na zimno
200 ml śmietanki 30% tł.
125 g serka typu Philadelphia
15 g koperku
150 g pumpernikla

Do dekoracji:

4 gałązki koperku

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

3 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Ogórka pokrój na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem, do uzyskania musu. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Odsączone listki żelatyny rozpuść podgrzewając je w mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek musu z ogórka i wymieszaj. Całość wlej do pozostałego płynu, ciągle dokładnie mieszając. Przelej mus do płaskiego naczynia, na grubość około 3 mm. Wstaw do lodówki na kilka godzin, do stężenia galaretki. Po stężeniu pokrój galaretkę na małe kwadraciki lub wytnij kółka foremką o śr. 3 cm.

2

5 listków żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Plastry łososia pokrój na drobne kawałki. Śmietankę i serek podgrzej w garnku i wymieszaj, aż do rozpuszczenia serka. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Dodaj listki żelatyny, łososia i koperek. Dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej do formy wyłożonego folią spożywczą o wymiarach 18 cm x 18 cm. Odstaw do delikatnego stężenia. Gdy masa zacznie tężeć, ułóż na niej równomiernie pumpernikiel. Odstaw mus do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Wyłóż mus na deskę, obracając naczynie do góry dnem. Pokrój (najlepiej gorącym nożem) na 16 porcji. Na każdą połóż kawałek galaretki z ogórka.

3

Dekorowanie

Każdą porcję udekoruj świeżym koperkiem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mus z wędzonym łososiem i galaretką z ogórka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 394kJ
94kcal
816kJ
195kcal
Tłuszcz 5.96g 12.41g
Węglowodany 5.87g 12.23g
Białko 3.96g 8.25g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej