
Odrywany chlebek z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Wbij jajka, wlej mleko z wodą i masłem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Oliwę zblenduj z posiekanym czosnkiem, dodaj sól i pieprz. Oliwki pokrój na plasterki, suszone pomidory na kawałki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm. Ciasto potnij na 6 prostokątów, każdy z nich posmaruj przygotowaną oliwą, przełóż oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułóż jeden na drugim. Przełożony prostokąt podziel na 6 małych prostokątów i ułóż pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1/2 h do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Precle z sezamem i makiem

Pizzerinki

Bułeczki greckie

Bułeczki z pieczarkami

Mus z wędzonym łososiem i galaretką z ogórka

Okrągły chleb pszenny na drożdżach (bez formy)
