PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mix pomidorowo-paprykowy

Egzotyczny sos z brzoskwiń, pomidorów i papryki

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mix pomidorowo-paprykowy

Składniki:

750 g pomidorów
350 g brzoskwiń (bez pestek i skórki)
3 - 4 szt. papryki zielonej
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
150 g cukru
200 ml nektaru brzoskwiniowego
75 ml octu winnego
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki bazylii

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Pomidory i brzoskwinie umyć, naciąć, włożyć do wrzątku na 1-2 min, obrać ze skórki. Usunąć pestki z pomidorów, pozostawiając sam miąższ, odważyć 500 g. Brzoskwinie wypestkować i pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, drobno pokroić w kostkę, odważyć 350 g.

Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować ok. 5 minut ciągle mieszając.

Gorącą masę owocowo-warzywną nakładać po brzegi do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na ok. 5 minut do góry dnem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mix pomidorowo-paprykowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 130kJ
31kcal
247kJ
59kcal
Tłuszcz 0.10g 0.19g
Węglowodany 7.55g 14.53g
Białko 0.42g 0.81g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej