Flag

Mix pomidorowo-paprykowy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Egzotyczny sos z brzoskwiń, pomidorów i papryki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
750 gpomidorów
350 gbrzoskwiń (bez pestek i skórki)
3 - 4 szt.papryki zielonej
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
150 gcukru
200 mlnektaru brzoskwiniowego
75 mloctu winnego
0,5 łyżeczkioregano
0,5 łyżeczkibazylii

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pomidory i brzoskwinie umyć, naciąć, włożyć do wrzątku na 1-2 min, obrać ze skórki. Usunąć pestki z pomidorów, pozostawiając sam miąższ, odważyć 500 g. Brzoskwinie wypestkować i pokroić w kostkę.


Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, drobno pokroić w kostkę, odważyć 350 g.


Żelfix wymieszać z cukrem. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować ok. 5 minut ciągle mieszając.


Gorącą masę owocowo-warzywną nakładać po brzegi do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na ok. 5 minut do góry dnem.