Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ptysie ze słodką kruszonką i kremem śmietanowym z matchą i limonką

30 sztuk

trudny 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ciasto kruche:

50 g masła (zimnego)
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki
1 szt. limonki (otarta skórka)

Ciasto parzone:

100 ml mleka
100 ml wody
10 g cukru
80 g masła
2 g soli
125 g mąki
4 szt. jajek

Krem matcha:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
0,5 szt. limonek (sok i starta skórka)
5 g herbaty matcha

Do dekoracji:

1 szt. limonki (otarta skórka)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.

2

Ciasto kruche

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier trzcinowy, mąkę i startą skórkę z limonki, całość szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 30 krążków o śr. ok. 3 cm. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.

3

Ciasto parzone

Mleko i wodę zagotuj z cukrem, masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na minutę do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu ułóż schłodzony krążek ciasta kruchego lekko je dociskając.

4

Pieczenie

Blachy z ciastkami piecz oddzielnie według wskazówek.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

5

Krem matcha

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania nałóż masę śmietanową, a następnie napełnij ptysie wstrzykując masę od spodu.

6

Dekorowanie

Udekoruj ptysie świeżo startą skórką z limonki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 574 kJ
137 kcal
1063 kJ
254 kcal
Tłuszcz 9.54 g 17.67 g
Węglowodany 11.21 g 20.76 g
Białko 2.26 g 4.18 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.