PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ptysie ze słodką kruszonką i masą śmietanową Matcha & Limonka

30 sztuk

trudny 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ciasto kruche:

50 g masła (zimnego)
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki
1 szt. limonek (otarta skórka)

Ciasto parzone:

100 ml mleka
100 ml wody
10 g cukru
80 g masła
2 g soli
125 g mąki
4 szt. jajek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. limonek (otarta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.

2

Ciasto kruche

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier trzcinowy, mąkę i startą skórkę z limonki, całość szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 30 krążków o śr. ok. 3 cm. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.

3

Ciasto parzone

Mleko i wodę zagotuj z cukrem, masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na minutę do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu ułóż schłodzony krążek ciasta kruchego lekko je dociskając.

4

Pieczenie

Blachy z ciastkami piecz oddzielnie według wskazówek.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania nałóż masę śmietanową, a następnie napełnij ptysie wstrzykując masę od spodu.

6

Dekorowanie

Udekoruj ptysie świeżo startą skórką z limonki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 523kJ
125kcal
1005kJ
240kcal
Tłuszcz 9.55g 18.36g
Węglowodany 8.16g 15.69g
Białko 2.20g 4.23g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt