PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ptysie ze słodką kruszonką i masą śmietanową Matcha & Limonka

30 sztuk

trudny 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Ciasto kruche:

50 g masła (zimnego)
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki
1 szt. limonek (otarta skórka)

Ciasto parzone:

100 ml mleka
100 ml wody
10 g cukru
80 g masła
2 g soli
125 g mąki
4 szt. jajek

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. limonek (otarta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.

2

Ciasto kruche

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier trzcinowy, mąkę i startą skórkę z limonki, całość szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 30 krążków o śr. ok. 3 cm. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.

3

Ciasto parzone

Mleko i wodę zagotuj z cukrem, masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na minutę do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu ułóż schłodzony krążek ciasta kruchego lekko je dociskając.

4

Pieczenie

Blachy z ciastkami piecz oddzielnie według wskazówek.

Piekarnik gazowy:  190 °C

Piekarnik elektryczny:  190 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania nałóż masę śmietanową, a następnie napełnij ptysie wstrzykując masę od spodu.

6

Dekorowanie

Udekoruj ptysie świeżo startą skórką z limonki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 523kJ
125kcal
1005kJ
240kcal
Tłuszcz 9.55g 18.36g
Węglowodany 8.16g 15.69g
Białko 2.20g 4.23g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej