Flag

Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

30 sztuk
Trudny
100 min
Ptysie ze słodką kruszonką i kremem śmietanowym z matchą i limonką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
50 gmasła (zimnego)
60 gcukru trzcinowego
60 gmąki
1 szt.limonki (otarta skórka)
Ciasto parzone
100 mlmleka
100 mlwody
10 gcukru
80 gmasła
2 gsoli
125 gmąki
4 szt.jajek
Krem matcha
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
0,5 szt.limonek (sok i starta skórka)
5 gherbaty matcha
Do dekoracji
1 szt.limonki (otarta skórka)

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 190°C.

2

Ciasto kruche

Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj cukier trzcinowy, mąkę i startą skórkę z limonki, całość szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 30 krążków o śr. ok. 3 cm. Wstaw je do lodówki na czas przygotowania ciasta parzonego.

3

Ciasto parzone

Mleko i wodę zagotuj z cukrem, masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Mieszaj energicznie łyżką, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na minutę do przestudzenia. Do przestudzonej masy wbijaj pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu ułóż schłodzony krążek ciasta kruchego lekko je dociskając.

4

Pieczenie

Blachy z ciastkami piecz oddzielnie według wskazówek.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C

5

Krem matcha

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Dodaj sok, skórkę z limonki i herbatę matcha. Delikatnie wymieszaj. Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania nałóż masę śmietanową, a następnie napełnij ptysie wstrzykując masę od spodu.

6

Dekorowanie

Udekoruj ptysie świeżo startą skórką z limonki.