PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini Galette z gruszkami i figami

Efektowny wygląd ciasta bez formy do pieczenia. Galette na klasycznym kruchym cieście z kakao

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini Galette z gruszkami i figami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
150 g masła
1 szt. jajek

Obłożenie:

1 łyżka mąki
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżka cukru
1 łyżki migdałów mielonych
3 szt. fig
2 szt. gruszek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj kakao, masło i jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a ciasto podziel na 2 porcje. Każdą z nich owiń w folię i schowaj do zamrażarki na ok. 30 minut. 

2

Obłożenie

Suche składniki wymieszaj ze sobą. Owoce umyj i pokrój na plasterki. Schłodzone kulki ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posyp łyżką przygotowanej mieszanki. Na wierzch ułóż owoce, pozostaw ok. 2 cm wolnego brzegu. Najpierw układaj na cieście przepołowione plastry gruszek, a na górę figi. Brzegi ciasta zawiń do wewnątrz.

3

Pieczenie

Tarty wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini Galette z gruszkami i figami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
1206 kJ
288 kcal
Tłuszcz 8.76 g 13.47 g
Węglowodany 24.62 g 37.87 g
Białko 2.90 g 4.46 g