Mazurek wielkanocny z solonym karmelem

Uwielbiasz smak słonego karmelu? Połącz słony karmel, czekoladę i konfiturę na pysznym mazurku. Do tego piękna dekoracja posypką pastelową od Dr. Oetkera ❤

12 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek wielkanocny z solonym karmelem

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
40 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 szt. żółtka
1,5 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera

Solony karmel:

200 g cukru (drobnego)
80 g masła
120 ml śmietanki 30% tł.
0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

3 łyżki konfitury malinowej

Ganache czekoladowy:

100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. 
Masło pokrój w niewielką kostkę i umieść w misie miksera. Dodaj mąkę, cukier puder, sól, jajko i pastę waniliową. Ciasto krótko zagnieć tylko do połączenia składników i odstaw na godzinę do lodówki.
Kwadratową formę o boku 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy, dotnij do krawędzi. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i obłóż ciasto dookoła, tworząc wyższy rant.

2

Pieczenie

Ciasto piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Solony karmel

W garnku z grubym dnem podgrzewaj cukier na małej mocy palnika. Powinien całkowicie się rozpuścić i mieć jasno bursztynowy kolor (uważaj, aby nie przypalić cukru – karmel stanie się gorzki). Dodaj pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Małym strumieniem dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut, aż składniki połączą się i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Spód wysmaruj konfiturą malinową, następnie wyłóż karmel. Odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowego ganache.

4

Ganache czekoladowy

Czekolady drobno posiekaj, śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Zalej czekoladę, odstaw na minutę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
¾ czekolady wylej na masę karmelową i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Pozostały ganache odstaw do lodówki, co kilka minut mieszając, aż zgęstnieje i stanie się plastyczny. Przełóż go do woreczka z tylką i udekoruj mazurek.

5

Dekorowanie

Mazurek udekoruj pastelową Magią Barw tworząc ulubiony wzór.Baw się i dekoruj z fantazją!

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek wielkanocny z solonym karmelem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1654 kJ
395 kcal
1779 kJ
425 kcal
Tłuszcz 22.84 g 24.56 g
Węglowodany 44.62 g 47.98 g
Białko 3.26 g 3.50 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.