do przepisu Mazurek wielkanocny z solonym karmelem
150 g | mąki pszennej |
100 g | masła (zimnego) |
40 g | cukru pudru |
1 szczypta | soli |
1 szt. | żółtka |
1,5 łyżeczki | Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera |
200 g | cukru (drobnego) |
80 g | masła |
120 ml | śmietanki 30% tł. |
0,5 łyżeczki | soli |
3 łyżki | konfitury malinowej |
100 g | czekolady mlecznej |
50 g | czekolady gorzkiej |
100 ml | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera |
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Masło pokrój w niewielką kostkę i umieść w misie miksera. Dodaj mąkę, cukier puder, sól, jajko i pastę waniliową. Ciasto krótko zagnieć tylko do połączenia składników i odstaw na godzinę do lodówki.
Kwadratową formę o boku 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy, dotnij do krawędzi. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i obłóż ciasto dookoła, tworząc wyższy rant.
Ciasto piecz do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Piekarnik elektryczny: 190 °C
Piekarnik gazowy: 190 °C
Czas pieczenia: ok. 15 min.
W garnku z grubym dnem podgrzewaj cukier na małej mocy palnika. Powinien całkowicie się rozpuścić i mieć jasno bursztynowy kolor (uważaj, aby nie przypalić cukru – karmel stanie się gorzki). Dodaj pokrojone w kostkę masło i energicznie mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Małym strumieniem dolewaj śmietankę, cały czas mieszając. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut, aż składniki połączą się i uzyskasz gładką, jednolitą masę. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Spód wysmaruj konfiturą malinową, następnie wyłóż karmel. Odstaw do lodówki na czas przygotowania czekoladowego ganache.
Czekolady drobno posiekaj, śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Zalej czekoladę, odstaw na minutę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
¾ czekolady wylej na masę karmelową i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Pozostały ganache odstaw do lodówki, co kilka minut mieszając, aż zgęstnieje i stanie się plastyczny. Przełóż go do woreczka z tylką i udekoruj mazurek.
Mazurek udekoruj pastelową Magią Barw tworząc ulubiony wzór.Baw się i dekoruj z fantazją!
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1654
kJ
395 kcal |
1779
kJ
425 kcal |
Tłuszcz | 22.84 g | 24.56 g |
Węglowodany | 44.62 g | 47.98 g |
Białko | 3.26 g | 3.50 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.