PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Marcepanowe świnki

Wesołe świnki siedzą sobie na słodkich babeczkach

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Marcepanowe świnki

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

100 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
400 g masy marcepanowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt i olej. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie podziel masę na 3 części: 100 g (do zrobienia zielonej trawy), 280 g (do zrobienia świnek) oraz 20 g (do przygotowania kwiatków).

100 g masy zabarw na zielono dodając 10-13 kropli zielonego barwnika. Masę cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki (o śr. 7 cm) wytnij kółka.

280 g masy zabarw na różowo dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Następnie przygotuj części świnki. Z zabarwionej masy uformuj wałek o śr. ok. 3 cm, następnie potnij go na kawałki o dł. 3 cm i uformuj z nich kulki. Wykałaczką wykonaj dwie dziurki na oczy. Nóżki świnek uformuj z małych, lekko wydłużonych kuleczek, naciętych wykałaczką, by powstały raciczki. Ryjek świnki uformuj z wałeczka o śr. 1 cm, podzielonego na 1 cm, lekko zaokrąglone odcinki. Przy pomocy wykałaczki wykonaj dwie dziurki i buzię świnki. Uszy uformuj z małych, spłaszczonych, przeciętych na połowę kuleczek. Uszy można zabawnie zagiąć. Cienki paseczek z masy marcepanowej zawiń jak serpentynę, aby powstał ogonek świnki. Elementy świnki można łączyć, zwilżając je delikatnie wodą lub użyć do tego rozrobionego lukru. Na tułów świnki nakładaj ryjek, z boku głowy umieść uszy, od spodu przyklej nóżki, a z tyłu ogonek. Perełki przyklej jako oczy świnki.

Niezabarwioną masę marcepanową cienko rozwałkuj i przy pomocy wykrawaczki wytnij małe kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.

Na wierzch babeczek ułóż zielone kółka i udekoruj świnkami oraz kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Marcepanowe świnki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1754kJ
419kcal
1595kJ
381kcal
Tłuszcz 20.86g 18.96g
Węglowodany 50.67g 46.06g
Białko 7.26g 6.60g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej