Marcepanowe świnki

Wesołe świnki siedzą sobie na słodkich babeczkach

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Marcepanowe świnki

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

400 g masy marcepanowej
100 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie podziel masę na 3 części: 100 g (do zrobienia zielonej trawy), 280 g (do zrobienia świnek) oraz 20 g (do przygotowania kwiatków).

100 g masy zabarw na zielono dodając 10-13 kropli zielonego barwnika. Masę cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki (o śr. 7 cm) wytnij kółka.

280 g masy zabarw na różowo dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Następnie przygotuj części świnki. Z zabarwionej masy uformuj wałek o śr. ok. 3 cm, następnie potnij go na kawałki o dł. 3 cm i uformuj z nich kulki. Wykałaczką wykonaj dwie dziurki na oczy. Nóżki świnek uformuj z małych, lekko wydłużonych kuleczek, naciętych wykałaczką, by powstały raciczki. Ryjek świnki uformuj z wałeczka o śr. 1 cm, podzielonego na 1 cm, lekko zaokrąglone odcinki. Przy pomocy wykałaczki wykonaj dwie dziurki i buzię świnki. Uszy uformuj z małych, spłaszczonych, przeciętych na połowę kuleczek. Uszy można zabawnie zagiąć. Cienki paseczek z masy marcepanowej zawiń jak serpentynę, aby powstał ogonek świnki. Elementy świnki można łączyć, zwilżając je delikatnie wodą lub użyć do tego rozrobionego lukru. Na tułów świnki nakładaj ryjek, z boku głowy umieść uszy, od spodu przyklej nóżki, a z tyłu ogonek. Perełki przyklej jako oczy świnki.

Niezabarwioną masę marcepanową cienko rozwałkuj i przy pomocy wykrawaczki wytnij małe kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.

Na wierzch babeczek ułóż zielone kółka i udekoruj świnkami oraz kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Marcepanowe świnki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1687 kJ
403 kcal
1704 kJ
407 kcal
Tłuszcz 20.31 g 20.52 g
Węglowodany 48.71 g 49.20 g
Białko 6.60 g 6.67 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne