PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Marcepanowe świnki

Wesołe świnki siedzą sobie na słodkich babeczkach

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Marcepanowe świnki

Składniki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Do dekoracji:

100 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
400 g masy marcepanowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, jogurt i olej. Całość dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie podziel masę na 3 części: 100 g (do zrobienia zielonej trawy), 280 g (do zrobienia świnek) oraz 20 g (do przygotowania kwiatków).

100 g masy zabarw na zielono dodając 10-13 kropli zielonego barwnika. Masę cienko rozwałkuj i przy pomocy szklanki lub okrągłej wykrawaczki (o śr. 7 cm) wytnij kółka.

280 g masy zabarw na różowo dodając 8-10 kropli czerwonego barwnika. Następnie przygotuj części świnki. Z zabarwionej masy uformuj wałek o śr. ok. 3 cm, następnie potnij go na kawałki o dł. 3 cm i uformuj z nich kulki. Wykałaczką wykonaj dwie dziurki na oczy. Nóżki świnek uformuj z małych, lekko wydłużonych kuleczek, naciętych wykałaczką, by powstały raciczki. Ryjek świnki uformuj z wałeczka o śr. 1 cm, podzielonego na 1 cm, lekko zaokrąglone odcinki. Przy pomocy wykałaczki wykonaj dwie dziurki i buzię świnki. Uszy uformuj z małych, spłaszczonych, przeciętych na połowę kuleczek. Uszy można zabawnie zagiąć. Cienki paseczek z masy marcepanowej zawiń jak serpentynę, aby powstał ogonek świnki. Elementy świnki można łączyć, zwilżając je delikatnie wodą lub użyć do tego rozrobionego lukru. Na tułów świnki nakładaj ryjek, z boku głowy umieść uszy, od spodu przyklej nóżki, a z tyłu ogonek. Perełki przyklej jako oczy świnki.

Niezabarwioną masę marcepanową cienko rozwałkuj i przy pomocy wykrawaczki wytnij małe kwiatki. Na środek kwiatków przyklej perełki.

Na wierzch babeczek ułóż zielone kółka i udekoruj świnkami oraz kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Marcepanowe świnki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1754 kJ
419 kcal
1595 kJ
381 kcal
Tłuszcz 20.86 g 18.96 g
Węglowodany 50.67 g 46.06 g
Białko 7.26 g 6.60 g