do przepisu Malinowy torcik z kwiatkami
1 opak. | Biszkoptu Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
3 łyżki | wody |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 opak. | Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera |
150 g | malin |
100 g | masła (miękkiego) |
125 g | cukru pudru |
1 - 2 łyżki | mleka |
1 - 2 krople | Aromatu waniliowego Dr. Oetkera |
100 ml | wody |
1 szt. | cytryny (sok z wyciśniętej cytryny) |
1 łyżeczka | cukru |
500 g | lukru plastycznego białego |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.
Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj.
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową malinową i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Dolny blat nasącz ponczem, posmaruj połową masy śmietanowej malinowej i ułóż na niej połowę malin. Przykryj kolejnym blatem i postępuj jak w przypadku pierwszego. Na koniec przykryj trzecim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 15 - 20 minut do lodówki do schłodzenia.
Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki.
Pozostałą część białego lukru rozwalkuj na grubość ok. 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj kwiatki aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 1).
Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2169
kJ
518 kcal |
1231
kJ
294 kcal |
Tłuszcz | 20.48 g | 11.63 g |
Węglowodany | 78.14 g | 44.40 g |
Białko | 4.50 g | 2.55 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.