PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy torcik z kwiatkami

Biszkopt z masą malinową i dekoracją z lukru plastycznego

o 12 - 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy torcik z kwiatkami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
150 g malin

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
1 łyżeczka cukru

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut i wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową malinową i delikatnie wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.

5

Przełożenie

Ostudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Dolny blat nasącz ponczem, posmaruj połową masy śmietanowej malinowej i ułóż na niej połowę malin. Przykryj kolejnym blatem i postępuj jak w przypadku pierwszego. Na koniec przykryj trzecim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Odstaw na 15 - 20 minut do lodówki do schłodzenia.

6

Dekorowanie

Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru. Odstaw tort do lodówki.

7

Pozostałą część białego lukru rozwalkuj na grubość ok. 2 - 3 mm i wytnij foremką malutkie kwiatki. Okrągłym narzędziem uformuj kwiatki aby były naturalnie wypukłe (Zdj. 1).

8

Żółtym pisakiem cukrowym udekoruj środki kwiatków. Za pomocą białego pisaka przyczep kwiatki do tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy torcik z kwiatkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2156kJ
515kcal
1223kJ
292kcal
Tłuszcz 20.47g 11.63g
Węglowodany 78.85g 44.80g
Białko 4.49g 2.55g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!