
Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym
Składniki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj.
W drugiej misce ubij jajka do podwojenia objętości. Dodaj stopniowo cukier i dalej ubijaj, aż masa uzyska gładką konsystencję. Cienkim strumieniem dolej do masy olej. Następnie dodaj startą marchewką i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Do masy stopniowo dodaj zawartość miski z suchymi składnikami, a następnie orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową. Ciągle ucierając, dodawaj na przemian twaróg, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Całość miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita.
Przelej masę sernikową na ostudzony spód marchewkowy. Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 130°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu sernik zostaw jeszcze na 15 minut w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik, aż ostygnie.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Śmietanę i przesiany cukier puder delikatnie zmiksuj do połączenia się składników. Masę przelej na wystudzony sernik.
Polewę posyp pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Waniliowe ciasteczka serduszka na patyku

Ciasto z malinami i bitą śmietaną

Tarta czekoladowa z budyniem bananowym i owocami

Waniliowe rożki

Sernik piernikowy

Sernik stracciatella na zimno
