PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy obłoczek

Kruchy spód, maliny z galaretką, masa śmietanowa i pierzynka z migdałowej bezy to symfonia prawdziwego smaku

18 porcji

trudny 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy obłoczek

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
100 g płatków migdałowych

Galaretki:

2 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
800 ml wody (wrzącej)

Ciasto kruche:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
125 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Przełożenie:

500 g malin
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm, odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nie papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika o jeden poziom niżej od środka.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

2

Galaretki

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź do uzyskania gęstej konsystencji.

3

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmaruj na dnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej mąki i miksuj do połączenia składników.

4

Pieczenie

Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piecz do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a następnie wyjmij ciasto z formy.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

5

Przełożenie

Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia.

Czas chłodzenia: ok. 60 min.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Czas chłodzenia: ok. 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy obłoczek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302 kJ
311 kcal
837 kJ
200 kcal
Tłuszcz 17.08 g 11.02 g
Węglowodany 35.45 g 22.87 g
Białko 5.47 g 3.53 g