PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Malinowy obłoczek

Kruchy spód, maliny z galaretką, masa śmietanowa i pierzynka z migdałowej bezy to symfonia prawdziwego smaku

18 porcji

trudny 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Malinowy obłoczek

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
100 g płatków migdałowych

Galaretki:

2 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
800 ml wody (wrzącej)

Ciasto kruche:

100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek
125 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Przełożenie:

500 g malin
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm, odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nie papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika o jeden poziom niżej od środka.

Piekarnik gazowy:  140 °C

Piekarnik elektryczny:  140 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

2

Galaretki

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź do uzyskania gęstej konsystencji.

3

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmaruj na dnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej mąki i miksuj do połączenia składników.

4

Pieczenie

Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piecz do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a następnie wyjmij ciasto z formy.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 18 - 20 min.

5

Przełożenie

Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia.

Czas chłodzenia: o 60 min.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Czas chłodzenia: o 60 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Malinowy obłoczek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1302kJ
311kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 17.08g 11.02g
Węglowodany 35.45g 22.87g
Białko 5.47g 3.53g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej