
Biszkoptowa pisanka
Składniki
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodaj do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąkę z proszkiem. Ciasto wyłóż do tortownicy o śr. 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu zetnij kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokrusz. Biszkopt przekrój poziomo na połowę.
Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone i masę kajmakową, miksuj przez chwilę do połączenia się składników. Do masy wlej śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji.
Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, wsyp do śmietany i ubij na sztywno. Wierzch i boki tortu udekoruj przygotowaną masą śmietanową.
Czekoladę zetrzyj na tarce, obsyp boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami. Wierzch udekoruj perełkami przed podaniem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Piernikowa chatka

Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami

Ciasto Leśny Mech

Grządka

Beza z masą śmietanową z owocami leśnymi

Brownie z muchomorkami
