PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Małe autobusy

Autobusy udekorowane lukrem plastycznym

6 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Małe autobusy

Ciasto:

1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
80 ml mleka

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek rozłóż równomiernie przygotowane ciasto.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczone murzynki odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij z foremek.

3

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszysta masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko i jeszcze chwile ucieraj. Maślanym kremem posmaruj murzynki: wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Polewę gotową mleczną rozpuść w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do miseczki. Pędzelkiem namaluj skrzyżowanie najlepiej na dużej tacy. Pisakami oznacz pasy na jezdni.

Lukier plastyczny zagnieć, uformuj gruby wałek i podziel: lukier biały na 6 równych części. Dwie części zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Każdą część rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 3 - 4 mm. Lukier nałóż na murzynki, wygładź. Odetnij nadmiar lukru. Pisakami namaluj okna, cukierki przyklej jako koła i udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Małe autobusy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4811 kJ
1149 kcal
1641 kJ
392 kcal
Tłuszcz 45.17 g 15.42 g
Węglowodany 174.18 g 59.45 g
Białko 9.82 g 3.35 g