PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Małe autobusy

Autobusy udekorowane lukrem plastycznym

6 sztuk

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Małe autobusy

Ciasto:

1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
80 ml mleka

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku mini babek (wym. jednej babki: 10 x 7 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub wykorzystaj papierowe mini foremki. Do każdej z mini foremek rozłóż równomiernie przygotowane ciasto.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczone murzynki odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij z foremek.

3

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszysta masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko i jeszcze chwile ucieraj. Maślanym kremem posmaruj murzynki: wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

4

Dekorowanie

Polewę gotową mleczną rozpuść w gorącej wodzie. Płynną polewę przelej do miseczki. Pędzelkiem namaluj skrzyżowanie najlepiej na dużej tacy. Pisakami oznacz pasy na jezdni.

Lukier plastyczny zagnieć, uformuj gruby wałek i podziel: lukier biały na 6 równych części. Dwie części zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Każdą część rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 3 - 4 mm. Lukier nałóż na murzynki, wygładź. Odetnij nadmiar lukru. Pisakami namaluj okna, cukierki przyklej jako koła i udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Małe autobusy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4811kJ
1149kcal
1641kJ
392kcal
Tłuszcz 45.17g 15.42g
Węglowodany 174.18g 59.45g
Białko 9.82g 3.35g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej