Flag

Maślane bułeczki z kruszonką

16 sztuk
Średni
20 min
Idealne na śniadanie na słodko! Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 16 bułeczek.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto drożdżowe
900 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
100 gcukru
0,5 łyżeczkisoli
550 mlmleka (ciepłego)
2 szt.jajek
150 gmasła (miękkiego)
Kruszonka
50 gmąki
30 gcukru
30 gmasła
0,5 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj ze sobą dokładnie. Dodaj jajka i ciepłe (nie gorące) mleko i zagnieć ciasto.
Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj na elastyczne ciasto. Ciasto może lekko kleić się do rąk po wyrobieniu.
Gotowe ciasto umieść w misie, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h lub do podwojenia objętości.

2

Kruszonka

W międzyczasie przygotuj kruszonkę zagniatając wszystkie składniki ze sobą. Odstaw do lodówki na czas przygotowania bułeczek.

3

Formowanie bułeczek

Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat dobrze oprószony mąką i lekko zagnieć.
Podziel ciasto na 16 części i z każdej uformuj bułeczkę. Układaj na blasze na przemian aby w czasie wyrastania i pieczenia nie zabrakło im miejsca.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C i roztrzep jajko z zimną wodą do posmarowania.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C