Flag

Lukrowane ciasteczka kwiatki

ok. 25 - 30 sztuk
Średni
40 min
Piękne kolorowe i smaczne kwiatuszki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
wykałaczki

Składniki

Składniki
200 gmasła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
200 gcukru pudru
360 gmąki
1 szt.jajka
1 szt.żółtka
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagnieć na jednolitą masę. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wycinaj ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Przed upieczeniem wetknij w nie patyczki, aby zrobić z nich kwiatowy bukiet.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika. Piecz na jasnozłoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciastka wystudź.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Następnie do dwóch małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru i dodaj do jednej porcji kilka kropel barwnika żółtego, a do drugiej czerwonego. Każdy kolor lukru przełóż do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.


Wzorki na kwiatkach wykonuj techniką „na mokro" czyli nakładaj kolejne, kolorowe warstwy lukru, gdy warstwa bazowa - biała jest jeszcze mokra. Tylko w ten sposób możesz uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia pozostanie gładka. Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie nie możliwe. Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że Lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.


Na upieczone i wystudzone ciastko rozprowadź możliwie szybko najpierw biały lukier, a zaraz potem z woreczka/tutki lukrem wyciśnij paseczek kolorowego lukru wzdłuż krawędzi każdego płatka i wykałaczką rozciągnij go do środka kwiatu. Jeśli chcesz zrobić wzorek od środka do zewnątrz, wówczas wyciskaj kolorową łezkę blisko środka kwiatu i wykałaczką rozciągnij ją na zewnątrz. Zanim lukier zupełnie zastygnie ułóż na środku perełki.