PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lukrowane ciasteczka kwiatki

Piękne kolorowe i smaczne kwiatuszki

o 25 - 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lukrowane ciasteczka kwiatki

Składniki:

200 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
200 g cukru pudru
360 g mąki
1 szt. jajek
1 szt. żółtek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. wykałaczek (długich)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wyciąć ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka. Przed upieczeniem wetknąć w nie patyczki, aby zrobić z nich kwiatowy bukiet.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Po upieczeniu ciastka wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszać dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Następnie do dwóch małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru i dodać do jednej porcji kilka kropel barwnika żółtego, a do drugiej czerwonego. Każdy kolor lukru przełożyć do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.

Wzorki na kwiatkach wykonywać techniką „na mokro" czyli nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru, gdy warstwa bazowa - biała jest jeszcze mokra. Tylko w ten sposób można uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia pozostanie gładka. Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie nie możliwe. Jeśli zauważymy w czasie dekorowania, że Lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Na upieczone i wystudzone ciastko rozprowadzić możliwie szybko najpierw biały lukier, a zaraz potem z woreczka/tutki lukrem wycisnąć paseczek kolorowego lukru wzdłuż krawędzi każdego płatka i wykałaczką rozciągnąć go do środka kwiatu. Jeśli chcemy zrobić wzorek od środka do zewnątrz, wówczas wyciskamy kolorową łezkę blisko środka kwiatu i wykałaczką rozciągamy ją na zewnątrz. Zanim lukier zupełnie zastygnie ułożyć na środku Perełki błyszczące.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lukrowane ciasteczka kwiatki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 645kJ
154kcal
1784kJ
426kcal
Tłuszcz 6.74g 18.73g
Węglowodany 21.58g 59.95g
Białko 1.91g 5.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej