PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Leśna kostka sernikowa

Sernik na zimno z kakaowym spodem

24 porcje

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Leśna kostka sernikowa

Ciasto:

115 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
10 g kakao
100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek

Galaretka:

800 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera

Masa sernikowa:

500 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Obłożenie:

500 g malin
200 g borówek amerykańskich
100 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno formy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Galaretka

Do wrzącej wody wsyp galaretkę i wymieszaj łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.

4

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie. Wstaw do lodówki na czas studzenia galaretki.

5

Obłożenie

Umyte i osuszone owoce wyłóż na masę sernikową i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Leśna kostka sernikowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 787kJ
188kcal
611kJ
146kcal
Tłuszcz 8.87g 6.88g
Węglowodany 24.79g 19.21g
Białko 4.13g 3.20g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!