PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Leśna kostka sernikowa

Sernik na zimno z kakaowym spodem

24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Leśna kostka sernikowa

Ciasto:

115 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
10 g kakao
100 g masła (miękkiego)
100 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. żółtek

Galaretka:

800 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera

Masa sernikowa:

500 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Obłożenie:

500 g malin
200 g borówek amerykańskich
100 g jeżyn

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Dno formy o wym. 25 x 35 cm wysmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 18 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Galaretka

Do wrzącej wody wsyp galaretkę i wymieszaj łyżką do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia.

4

Masa sernikowa

Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. Gotową masę sernikową wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie. Wstaw do lodówki na czas studzenia galaretki.

5

Obłożenie

Umyte i osuszone owoce wyłóż na masę sernikową i zalej galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Leśna kostka sernikowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 787kJ
188kcal
611kJ
146kcal
Tłuszcz 8.87g 6.88g
Węglowodany 24.79g 19.21g
Białko 4.13g 3.20g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt