
Babeczki - Zielona choinka
Składniki
Przygotowanie:
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodaj zielony barwnik i wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na zimne babeczki tak, aby powstały choinki.
Babeczki udekoruj elementami z czekolady na Boże Narodzenie i śnieżynkami cukrowymi przed podaniem.
Babeczki jogurtowe można udekorować także w inny sposób. Wystarczy rozgrzać w ciepłej wodzie dwa opakowania lukru gotowego klasycznego Dr. Oetkera, przelać do miseczki umieszczonej w garnku z gorącą wodą (ważne, aby miseczka była większa niż obwód garnka). Przy pomocy pędzelka nakładać lukier i cienko smarować babeczki. Następnie do miseczki wsypać perełki złote Dr. Oetkera, zanurzać w nich babeczki i przy pomocy szpatułki przykładać perełki do babeczek, aby równomiernie przykleiły się do lukru. Udekorować czekoladowymi ozdobami na Boże Narodzenie.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort makaronikowy

Świąteczne ciasto Stollen

Sernik na zimno truskawkowy z motylkami

Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Babeczki - Szukające zajączki

Babeczki - Zimowy granat
