Flag

Lekki tort śmietanowy z czereśniami

12 porcji
Łatwy
40 min
Puszysty biszkopt z masą śmietanową i owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
125 mlwody
2 łyżkisoku z cytryny
1 łyżkacukru pudru
Masa śmietanowa
800 gczereśni
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 warstwy.

3

Poncz

Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Przygotowanym ponczem nasącz pierwszy blat biszkoptu.

4

Masa śmietanowa

Z połowy porcji umytych czereśni usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj masę śmietanową i ubijaj jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji. Na dolną warstwę biszkoptu przełóż połowę porcji masy, rozłóż kawałki czereśni, lekko je dociskając i przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz ponczem. Z pozostałej porcji masy odłóż kilka łyżek do posmarowania cienkiej warstwy na zewnątrz tortu, resztą przełóż drugą warstwę tortu, na której również poukładaj kawałki pokrojonych czereśni. Pozostałymi czereśniami udekoruj wierzch tortu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.