PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Lekki tort śmietanowy z czereśniami

Puszysty biszkopt z masą śmietanową i owocami

12 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Lekki tort śmietanowy z czereśniami

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

125 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Masa śmietanowa:

800 g czereśni
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełóż do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na 3 warstwy.

3

Poncz

Wodę wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Przygotowanym ponczem nasącz pierwszy blat biszkoptu.

4

Masa śmietanowa

Z połowy porcji umytych czereśni usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj masę śmietanową i ubijaj jeszcze przez chwilę do uzyskania kremowej konsystencji. Na dolną warstwę biszkoptu przełóż połowę porcji masy, rozłóż kawałki czereśni, lekko je dociskając i przykryj kolejnym blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz ponczem. Z pozostałej porcji masy odłóż kilka łyżek do posmarowania cienkiej warstwy na zewnątrz tortu, resztą przełóż drugą warstwę tortu, na której również poukładaj kawałki pokrojonych czereśni. Pozostałymi czereśniami udekoruj wierzch tortu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Lekki tort śmietanowy z czereśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457 kJ
348 kcal
795 kJ
190 kcal
Tłuszcz 15.08 g 8.24 g
Węglowodany 48.49 g 26.50 g
Białko 5.49 g 3.00 g