PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kostka stracciatella z wanilią

Kostka stracciatella z wanilią

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kostka stracciatella z wanilią

Spód:

200 g herbatników
15 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
120 g masła

Masa jogurtowa:

100 g czekolady gorzkiej
1000 g jogurtu naturalnego typu greckiego ( w temp. pokojowej)
200 g cukru pudru
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
30 g Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
100 ml wody (zimnej)
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

100 g malin
2 gałązki mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
Herbatniki pokrusz na piasek w malakserze, dodaj czarne kakao i wymieszaj.
Masło rozpuść, dodaj do pokruszonych herbatników, wymieszaj na mokry piasek, a następnie wyłóż równomiernie dno formy i dociśnij, aby utworzyć spód. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowej.

2

Masa jogurtowa

Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach.
Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem i pastą waniliową.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzej do rozpuszczenia (nie gotuj!), dodaj 3-4 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i szybko połącz z pozostałą masą.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z masą jogurtową.
Na koniec dodaj startą czekoladę, wymieszaj i wyłóż równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie.
Wierzch udekoruj malinami. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kostka stracciatella z wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1516 kJ
362 kcal
1017 kJ
243 kcal
Tłuszcz 23.92 g 16.06 g
Węglowodany 30.74 g 20.63 g
Białko 6.48 g 4.35 g