PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura z malin i truskawek

Konfitura idealna nie tylko na letnie dni

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura z malin i truskawek

Składniki:

600 g malin
400 g truskawek
500 g cukru
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Maliny przebrać i odważyć 600 g. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na kawałki, odważyć 400 g. Owoce włożyć do garnka, dodać Żelfix 2:1, wymieszać. Stale mieszając, zagotować masę, następnie dodać cukier. Zagotować ponownie i gotować 1 minutę. Gotową konfiturę nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura z malin i truskawek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 251 kJ
60 kcal
666 kJ
159 kcal
Tłuszcz 0.44 g 1.16 g
Węglowodany 15.54 g 40.90 g
Białko 0.89 g 2.34 g