Flag

Klasyczne tiramisu z ciemnym kakao

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Klasyczne tiramisu z ciemnym kakao
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
*Jajka przed oddzieleniem żółtek umyj i sparz gorącą wodą.
Porady i wskazówki
Do przygotowania Tiramisu możesz użyć również tortownicy o śr. 24 cm.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 mlkawy rozpuszczalnej (mocnej i wsytudzonej)
100 mllikieru amaretto
200 gbiszkoptów podłużnych
85 gkakao
Krem
8 szt.żółtek *
200 gcukru
1000 gserka mascarpone

Zobacz produkty

Sposób przygotowania

Wystudzoną kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty zanurzaj szybko w kawie i wyłóż nimi dno blaszki o wym. 23 x 33 cm, posyp kakao. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę, następnie partiami dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj do zgęstnienia kremu. Połowę kremu wyłóż na warstwę biszkoptów, posyp kakao następnie ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, posyp kakao. Na wierzch wyłóż równomiernie resztę kremu i posyp kakao. Wstaw do lodówki na 12 h lub całą noc do schłodzenia.

Porady i wskazówki

  • *Jajka przed oddzieleniem żółtek umyj i sparz gorącą wodą.
  • Do przygotowania Tiramisu możesz użyć również tortownicy o śr. 24 cm.