
Faworki - gwiazdki na Karnawał
ok. 20 - 25 porcji
Średni
40 min
Pyszne, smażone, chrupiące ciasto z dżemem
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
200 g
mąki
3 - 4 łyżki
śmietanki 30% tł.
3 szt.
żółtek
1 łyżka
spirytusu
1 szczypta
soli
1 płaska łyżeczka
500 ml
oleju
1 słoik
dżemu wiśniowego
100 g
cukru pudru
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
1
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wycinać ciastka foremką w kszatłcie gwiazdki. Środek gwiazdki posmarować białkiem, nałożyć drugą gwiazdkę i docisnąć palcem jej środek, aby ciastka dobrze się skleiły.
Olej rozgrzać. Gwiazdki smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ciastka wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Środki gwiazdek napełnić dżemem, posypać cukrem pudrem.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Jabłecznik z bezą![]()

95 MinŚredni
Jabłecznik z bezą
95 MinŚredni
Jabłecznik z bezą
Paris Brest z kremem waniliowym![]()

50 MinŚredni
Paris Brest z kremem waniliowym
50 MinŚredni
Paris Brest z kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej![]()

57 MinŚredni
Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej
57 MinŚredni
Babeczki czekoladowe - Mały Czarodziej
Ciasto Bananowiec![]()

70 MinŚredni
Ciasto Bananowiec
70 MinŚredni
Ciasto Bananowiec
Fale Dunaju![]()

80 MinŚredni
Fale Dunaju
80 MinŚredni
Fale Dunaju
Galette z rabarbarem![]()

80 MinŚredni
Galette z rabarbarem
80 MinŚredni
Galette z rabarbarem
Babeczki Linijka![]()

37 MinŚredni
Babeczki Linijka
37 MinŚredni
Babeczki Linijka