PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka z jeżyn

Wyjątkowe połączenie zdrowych jeżyn z czerwonym winem

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka z jeżyn

Składniki:

500 g jeżyn
800 ml wody
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru
1 łyżeczka Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 ml czerwonego półwytrawnego wina

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Jeżyny przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Wsypać do rondla, wlać wodę, gotować ok. 5 minut.

Owoce odcedzić na sicie. Odmierzyć 0,75 l wywaru jeżynowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.

Na końcu wlać wino, wymieszać i rozlać (do pełna) do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka z jeżyn

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 264kJ
63kcal
536kJ
128kcal
Tłuszcz 0.08g 0.15g
Węglowodany 15.04g 30.69g
Białko 0.11g 0.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt