PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

Wyrazisty smak czerwonych porzeczek z nutą rozmarynu

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

Składniki:

750 g porzeczek czerwonych (odszypułkowanych)
2 - 3 gałązki rozmarynu (świeżego)
900 ml wody
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, przełożyć do rondla. Listki rozmarynu oderwać z łodyżek, drobno posiekać. Wlać wodę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.

Wywar porzeczkowy odcedzić na gęstym sicie (owoców nie przecierać).

Odmierzyć do oddzielnego rondla 750 ml odcedzonego płynu (ok. 3 szklanki). Wsypać Żelfix, stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i dalej mieszając gotować ok. 3 minuty.

Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony rozmaryn. Gorący wywar wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 251kJ
60kcal
456kJ
109kcal
Tłuszcz 0.07g 0.13g
Węglowodany 15.84g 28.79g
Białko 0.23g 0.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!