PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

Wyrazisty smak czerwonych porzeczek z nutą rozmarynu

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

Składniki:

750 g porzeczek czerwonych (odszypułkowanych)
2 - 3 gałązki rozmarynu (świeżego)
900 ml wody
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, przełożyć do rondla. Listki rozmarynu oderwać z łodyżek, drobno posiekać. Wlać wodę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.

Wywar porzeczkowy odcedzić na gęstym sicie (owoców nie przecierać).

Odmierzyć do oddzielnego rondla 750 ml odcedzonego płynu (ok. 3 szklanki). Wsypać Żelfix, stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i dalej mieszając gotować ok. 3 minuty.

Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony rozmaryn. Gorący wywar wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka porzeczkowa z rozmarynem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 251 kJ
60 kcal
456 kJ
109 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.13 g
Węglowodany 15.84 g 28.79 g
Białko 0.23 g 0.42 g