Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki, przełożyć do rondla. Listki rozmarynu oderwać z łodyżek, drobno posiekać. Wlać wodę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Wywar porzeczkowy odcedzić na gęstym sicie (owoców nie przecierać).
Odmierzyć do oddzielnego rondla 750 ml odcedzonego płynu (ok. 3 szklanki). Wsypać Żelfix, stale mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i dalej mieszając gotować ok. 3 minuty.
Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony rozmaryn. Gorący wywar wlewać do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem do wystudzenia.
Przepisy
Przetwory
Przetwory
Przetwory
Przetwory
Przetwory
Przetwory
Przetwory
Czas pracy :40 minŚredniok. 5 słoików (po 200 ml)