Flag

Ekspresowa marmolada z brzoskwiń

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smak wakacyjnych, słodkich brzoskwiń
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.cytryny (sok i skórka z cytryny)
1200 gbrzoskwiń
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
5 - 8 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera lub kieliszek likieru cytrynowego

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera lub kieliszek likieru cytrynowego

Sposób przygotowania

Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę (1 łyżeczkę), sok wyciśnij. Brzoskwinie umyj, sparz, obierz i usuń pestki. Odważ 1 kilogram. Połowę owoców zmiksuj, resztę drobno pokrój, przełóż do garnka, wsyp Żelfix i dokładnie wymieszaj, zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Marmoladę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 5 minut cały czas mieszając. Na końcu dodaj startą skórkę i sok z cytryny, wlej aromat lub likier. Marmoladę z brzoskwiń przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.