PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowy z nektarynką

Połączenie smaku truskawki i nektarynki

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowy z nektarynką

Składniki:

700 g truskawek
400 g nektarynek (bez pestek i skórki)
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
50 ml białego półsłodkiego wina

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na cząstki. Nektarynki umyć, sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka, wsypać cukier żelujący, wymieszać. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Od chwili, gdy owoce zaczną wrzeć gotować jeszcze ok. 3 minut. Garnek zestawić z ognia, wlać wino, mieszać do zaniku piany lub ewentualnie zebrać ją.

Gorącą konfiturę nałożyć do pełna do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ustawić dnem do góry na 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowy z nektarynką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 188 kJ
45 kcal
502 kJ
120 kcal
Tłuszcz 0.73 g 1.92 g
Węglowodany 11.08 g 29.17 g
Białko 1.33 g 3.51 g