PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowy z nektarynką

Połączenie smaku truskawki i nektarynki

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowy z nektarynką

Składniki:

700 g truskawek
400 g nektarynek (bez pestek i skórki)
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
50 ml białego półsłodkiego wina

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na cząstki. Nektarynki umyć, sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Owoce włożyć do garnka, wsypać cukier żelujący, wymieszać. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Od chwili, gdy owoce zaczną wrzeć gotować jeszcze ok. 3 minut. Garnek zestawić z ognia, wlać wino, mieszać do zaniku piany lub ewentualnie zebrać ją.

Gorącą konfiturę nałożyć do pełna do czystych, wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ustawić dnem do góry na 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowy z nektarynką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 188kJ
45kcal
502kJ
120kcal
Tłuszcz 0.73g 1.92g
Węglowodany 11.08g 29.17g
Białko 1.33g 3.51g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej