PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Słodki smak letnich truskawek w połączeniu z kwaśnym rabarbarem

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

500 g truskawek
500 g rabarbaru
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odszypułkować, większe przekroić na pół. Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez 5 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorące powidła nałożyć do słoików, natychmiast szczelnie zamknąć i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowo-rabarbarowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226 kJ
54 kcal
599 kJ
143 kcal
Tłuszcz 0.52 g 1.37 g
Węglowodany 13.84 g 36.43 g
Białko 0.96 g 2.53 g