Flag

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Słodki smak letnich truskawek w połączeniu z kwaśnym rabarbarem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gtruskawek
500 grabarbaru
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyj, odszypułkuj, większe przekrój na pół. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Owoce przełóż do garnka, dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i
zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany.


Gorący dżem nałóż do słoików, natychmiast szczelnie zamknij i postaw na ok. 5 min do góry dnem.