PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1

Połączenie truskawki i egzotycznego smaku ananasa

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1

Składniki:

700 g truskawek (odszypułkowanych)
450 g ananasów w puszce
350 g cukru
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
100 ml soku ananasowego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć i odszypułkować, pokroić w mniejsze kawałki. Ananasy odsączyć, rozdrobnić na małe cząstki (soku nie wylewać). Cukier wymieszać z Żelfixem. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, kwas cytrynowy, sok ananasowy. Konfiturę doprowadzić do zagotowania dokładnie mieszając, gotować 3 minuty.

Gorące natychmiast nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna). Ułożyć do góry dnem na około 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowo-ananasowy z Żelfixem 3:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226kJ
54kcal
557kJ
133kcal
Tłuszcz 0.71g 1.74g
Węglowodany 13.35g 32.56g
Białko 1.28g 3.12g