Flag

Dżem malinowy z czekoladą

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Idealne połączenie słodyczy czekolady z delikatnością malin
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak zamiast czekolady mlecznej użyj czekolady deserowej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
900 gmalin
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
100 gczekolady mlecznej (startej na wiórki)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Maliny umieść w garnku i dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Całość zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj startą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

Porady i wskazówki

  • Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak zamiast czekolady mlecznej użyj czekolady deserowej.