PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem jabłkowo-ananasowy

Soczysty ananas w połączeniu z polskimi jabłkami

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem jabłkowo-ananasowy

Składniki:

1000 g jabłek
350 g ananasów w puszce
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
1 szczypta Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ananasa osączyć z zalewy, pokroić na niewielkie cząstki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa. Całość zagotować często mieszając, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 3 minuty.

Nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem jabłkowo-ananasowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226 kJ
54 kcal
523 kJ
125 kcal
Tłuszcz 0.11 g 0.26 g
Węglowodany 13.46 g 31.31 g
Białko 0.14 g 0.32 g