Flag

Dżem jabłkowo-ananasowy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Soczysty ananas w połączeniu z polskimi jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gjabłek
350 gananasów w puszce
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 szczyptaKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Jabłka dokładnie umyj, obierz, przekrój, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Ananasa odsącz z zalewy, pokrój na niewielkie cząstki. Owoce przełóż do garnka, dodaj Żelfix, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa. Całość zagotuj często mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj jeszcze 3 minuty. Nałóż do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknij. Ułóż do góry dnem na ok. 5 minut.