PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Domowe lody z sosem truskawkowym

Prawdziwy smak lodów i truskawek

ok. 15 gałek

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Domowe lody z sosem truskawkowym

Składniki:

2 szt. jajek
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
400 ml śmietanki 36% tł.
250 ml mleka

Do dekoracji:

1 opak. Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
100 g truskawek
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka dokładnie umyć mydłem w ciepłej wodzie. W misce ubijać jajka przez ok. 2 minuty aż będą puszyste, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać przez następne 2 minuty. Na koniec dodać śmietankę i mleko - ubijać jeszcze ok. 2 minuty. Masę do lodów wstawić do zamrażalnika do czasu aż się zamrozi. W czasie mrożenia, co ok. 30 minut przemieszać mikserem przygotowane lody, by je napowietrzyć.

Lody można zrobić w maszynce do lodów- według instrukcji w maszynce lub przelać do plastikowego pojemnika i wstawić na całą noc do zamrażalnika.

Lody należy wyjąć z zamrażalnika ok. 10 - 15 minut przed podaniem - są twardsze niż te ze sklepu.

2

Dekorowanie

Gotowe lody polać sosem truskawkowym, udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.

1 gałka = ok. 70 ml

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Domowe lody z sosem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 804 kJ
192 kcal
984 kJ
235 kcal
Tłuszcz 10.97 g 13.37 g
Węglowodany 21.84 g 26.64 g
Białko 2.52 g 3.07 g