Skip to main content
recipe hero image

Tiramisu

ok. 12 porcji
Średni
20 min
Sprawdzony przepis na pyszne tiramisu z podłużnymi biszkoptami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu oznacza „podnieś mnie". To uwielbiany w całych Włoszech deser, a różne regiony tego kraju twierdzą, że go wymyśliły. Podłużne biszkopty (savoiardi) pochodzą z Piemontu, więc mieszkańcy tego regionu uważają, że te ciasteczka są wystarczającym dowodem na pochodzenie tego deseru z tego regionu. Lombardczycy dowodzą, że z ich regionu pochodzi mascarpone, który jest głównym składnikiem Tiramisu, zatem i wymyślenie tego deseru im się należy. Ale również mieszkańcy Wenecji, Toskanii czy Rzymu przypisują sobie pochodzenie tego deseru. Istnieje również wiele przepisów na ten przepyszny deser z serka mascarpone. Najwięcej rozbieżności w przepisach jest odnośnie dodawanego alkoholu oprócz amaretto pojawiają się: koniak, marsala, whisky, rum, czy likier kawowy.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Podobne przepisy

Polecane przepisy