PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Domek z piernika

Słodka piernikowa chatka w zimowej scenerii

1 porcja

trudne 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Domek z piernika

Składniki:

250 g masła
220 g cukru
5 - 7 łyżek miodu
500 g mąki
2 szt. żółtek
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżki kakao

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło, cukier i miód. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, przyprawę korzenną oraz sodę. Dodać przestudzoną płynną masę. Całość miksować do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, ułożyć na papierze do pieczenia i nożykiem wycinać wszystkie elementy domku (2 pięciokąty o podstawie 14 cm i bokach 7 i 11 cm – w jednej ściance wyciąć drzwi, 2 prostokąty o wym. 7 x 10 cm, 2 prostokąty o wym. 10 x 14 cm i komin o wym. 3 x 5 cm). Z reszty ciasta wycinać foremkami gwiazdki różnej wielkości. Całość przełożyć na blachę.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Upieczone elementy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny rozrobić z 9 łyżeczkami gorącej wody. Energicznie mieszać do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Wszystkie elementy domku posmarować na brzegach lukrem i skleić ze sobą. Gwiazdki posmarować lukrem i ułożyć tak, aby powstały choinki. Ozdobić perełkami błyszczącymi. Na czubku choinek umieścić czekoladowe gwiazdki.

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do torebki papierowej i udekorować dach oraz ścianki domku. Dach posypać śnieżynkami cukrowymi.

Kremem dekoracyjnym białym udekorować komin i ścianki domku, a następnie przymocować perełki błyszczące. Białym pisakiem cukrowym ozdobić drzwi i narysować okno.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Domek z piernika

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 33264kJ
7945kcal
1800kJ
430kcal
Tłuszcz 296.29g 16.05g
Węglowodany 1,252.25g 67.84g
Białko 73.50g 3.98g