PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Delikatny jabłecznik

Idealny do popołudniowej kawy

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Delikatny jabłecznik

Ciasto:

125 g margaryny lub masła
125 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 - 5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 szt. jajek
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki mleka

Masa jabłkowa:

750 g jabłek
25 g masła (stopionego)

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mikserem na najwyższych obrotach rozetrzeć tłuszcz do otrzymania jednolitej konsystencji. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierając ok. 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżeczce na przemian z mlekiem - mikser przestawić na średnie obroty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy z natłuszczonym spodem (śr. 26 cm) i wyrównać wierzch.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 50 min.

3

Dekorowanie

Upieczone ciasto ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Delikatny jabłecznik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 837kJ
200kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 9.12g 9.12g
Węglowodany 27.44g 27.44g
Białko 3.22g 3.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!