PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Delikatny jabłecznik

Idealny do popołudniowej kawy

o 14 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Delikatny jabłecznik

Ciasto:

125 g margaryny lub masła
125 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 - 5 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 szt. jajek
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki mleka

Masa jabłkowa:

750 g jabłek
25 g masła (stopionego)

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mikserem na najwyższych obrotach rozetrzeć tłuszcz do otrzymania jednolitej konsystencji. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierając ok. 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżeczce na przemian z mlekiem - mikser przestawić na średnie obroty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy z natłuszczonym spodem (śr. 26 cm) i wyrównać wierzch.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 50 min.

3

Dekorowanie

Upieczone ciasto ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Delikatny jabłecznik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 837kJ
200kcal
837kJ
200kcal
Tłuszcz 9.12g 9.12g
Węglowodany 27.44g 27.44g
Białko 3.22g 3.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt