
Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj nim pierniczki (najpierw zrób obrys, a później wypełnij). Odłóż do przeschnięcia.
Cukrowymi pisakami narysuj grzywę i ogon, srebrnym pisakiem udekoruj róg i kopyta, a czarnym zrób oczy. Za pomocą lukru przyczep złote i białe perełki. Udekorowane jednorożce odłóż do całkowitego wyschnięcia dekoracji.
Kometę polukruj, a pisakami udekoruj jej warkocz.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Mini tartaletki z masą śmietanową i jeżynami

Ciasto słodkie usta

Wegańskie ciasteczka świąteczne

Tarta bez pieczenia z kremem cytrynowym i owocami

Pierniczki Jednorożce Tęczowe

Pierniczki Kometa i Gwiazda
