
Pierniczki Jednorożce Tęczowe
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Lukier klasyczny wymieszaj dokładnie z wodą. Mieszaj energicznie do uzyskania śnieżnobiałej masy. Przełóż lukier do woreczka, odetnij niewielki koniec i polukruj nim pierniczki (najpierw zrób obrys, a później wypełnij). Odłóż do przeschnięcia.
Tęczowymi pisakami narysuj jednorożcom grzywy i ogony. Złotym pisakiem udekoruj rogi i kopyta, a czarnym pisakiem zrób powieki. Dodatkowo do dekoracji możesz użyć cukrowych perełek. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego wyschnięcia dekoracji.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki czekoladowe z serduszkami

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Czekoladowo - śmietankowy sernik

Babeczki czekoladowe z konfiturą

Pierniczki Gwiazda z Ostrokrzewem

Pierniczki Jednorożce świąteczna kometa
