PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowa kostka chałwowa

Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane chałwowym kremem. Polane delikatną chałwową polewą. Zasmakuje każdemu!

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowa kostka chałwowa

Biszkopt:

5 szt. jajek
150 g cukru
50 ml oleju
70 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki kakao

Krem chałwowy:

600 ml mleka
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g cukru
200 g chałwy waniliowej
200 g masła o temp. pokojowej

Polewa:

150 g chałwy waniliowej
200 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

50 g chałwy waniliowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj. Cienkim strumieniem wlewaj olej. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

3

Krem chałwowy

Z 600 ml mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj. Pod koniec wlewaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj budyń z chałwą. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Kremem przełóż ciasto, a następnie przygotuj polewę.

4

Polewa

Chałwę pokrusz i ciągle mieszając podgrzewaj ją ze śmietanką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na wystudzone ciasto, posyp pokruszoną chałwą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowa kostka chałwowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1851 kJ
442 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 27.70 g 20.22 g
Węglowodany 40.93 g 29.88 g
Białko 7.08 g 5.17 g