PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowa kostka chałwowa

Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane chałwowym kremem. Polane delikatną chałwową polewą. Zasmakuje każdemu!

o 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowa kostka chałwowa

Biszkopt:

5 szt. jajek
150 g cukru
50 ml oleju
70 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżki kakao

Krem chałwowy:

600 ml mleka
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
70 g cukru
200 g chałwy waniliowej
200 g masła o temp. pokojowej

Polewa:

150 g chałwy waniliowej
200 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

50 g chałwy waniliowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj. Cienkim strumieniem wlewaj olej. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blachy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

3

Krem chałwowy

Z 600 ml mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj. Pod koniec wlewaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj budyń z chałwą. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Kremem przełóż ciasto, a następnie przygotuj polewę.

4

Polewa

Chałwę pokrusz i ciągle mieszając podgrzewaj ją ze śmietanką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na wystudzone ciasto, posyp pokruszoną chałwą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowa kostka chałwowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1851kJ
442kcal
1348kJ
322kcal
Tłuszcz 27.70g 20.22g
Węglowodany 40.93g 29.88g
Białko 7.08g 5.17g