do przepisu Czekoladowa kostka chałwowa
5 szt. | jajek |
150 g | cukru |
50 ml | oleju |
70 g | mąki |
40 g | mąki ziemniaczanej |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
2 łyżki | kakao |
600 ml | mleka |
2 opak. | Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera |
70 g | cukru |
200 g | chałwy waniliowej |
200 g | masła o temp. pokojowej |
150 g | chałwy waniliowej |
200 ml | śmietanki 30% tł. |
50 g | chałwy waniliowej |
Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z cukrem. Do masy dodaj żółtka i dalej ubijaj. Cienkim strumieniem wlewaj olej. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj je do masy jajecznej. Ciasto przełóż do blachy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 40 min.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Z 600 ml mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim budyń z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj. Pod koniec wlewaj wymieszany budyń i ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się ona z budyniem. Odstaw do wystudzenia, a następnie zmiksuj budyń z chałwą. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Kremem przełóż ciasto, a następnie przygotuj polewę.
Chałwę pokrusz i ciągle mieszając podgrzewaj ją ze śmietanką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na wystudzone ciasto, posyp pokruszoną chałwą i wstaw je do lodówki na kilka godzin.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1851kJ 442kcal |
1348kJ 322kcal |
Tłuszcz | 27.70g | 20.22g |
Węglowodany | 40.93g | 29.88g |
Białko | 7.08g | 5.17g |