
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką
Składniki
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej, a masło roztop i odstaw do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, jajka i letnie mleko (i zaczyn).
Całość zagnieć i pod koniec dodaj roztopione masło, po czym dokładnie wyrób.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką, tak by go nie dotykała i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie dużą blachę o wym. 38 x 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o szer. 1 cm.
Z mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę, włóż do schłodzenia do lodówki.
Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłóż w formie, delikatnie rozciągając dłońmi.
W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru. Na koniec posyp kruszonką.
Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Sernikobrownie z wiśniami

Sernik jogurtowy na zimno z musem truskawkowym

Babka kokosowa

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Drożdżowe zajączki

Drożdżówka XXL ze śliwkami i cynamonową kruszonką
