Flag

Delikatny jabłecznik

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Idealny do popołudniowej kawy. Pyszne ciasto z jabłkami!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 gmargaryny lub masła
125 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
4 - 5 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 szt.jajek
200 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkimleka
Masa jabłkowa
750 gjabłek
25 gmasła (stopionego)
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mikserem na najwyższych obrotach rozetrzeć tłuszcz do otrzymania jednolitej konsystencji. Stale ucierając dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól i aromat cytrynowy, a potem jajka (po jednym, każde ucierając ok. 1/2 minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po łyżeczce na przemian z mlekiem - mikser przestawić na średnie obroty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy z natłuszczonym spodem (śr. 26 cm) i wyrównać wierzch.


Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, kilka razy naciąć wzdłuż każdą ćwiartkę i ułożyć na cieście.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Upieczone ciasto ostudzić. Wierzch posypać cukrem pudrem.