PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czarny tort z kremem i malinami

Kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i mascarpone

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czarny tort z kremem i malinami

Ciasto:

260 g mąki
400 g cukru
40 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
40 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka soli
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. jajek
200 ml maślanki
200 ml oleju
200 ml wody

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonego)
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
250 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C . Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misie. Następnie dodaj jajka, maślankę i olej, dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.

2

Pieczenie

Połowę masy przelej do formy i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu pierwszego blatu, upiecz drugi z pozostałej porcji ciasta.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. 2/3 kremu wyłóż na pierwszy blat, do kremu dodaj 1/3 malin, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, boki ciasta i wierzch udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czarny tort z kremem i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955kJ
467kcal
1239kJ
296kcal
Tłuszcz 29.93g 18.94g
Węglowodany 44.52g 28.18g
Białko 5.61g 3.55g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej