PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czarny tort z kremem i malinami

Kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i mascarpone

16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czarny tort z kremem i malinami

Ciasto:

260 g mąki
400 g cukru
40 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
40 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka soli
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. jajek
200 ml maślanki
200 ml oleju
200 ml wody

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonego)
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
250 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C . Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misie. Następnie dodaj jajka, maślankę i olej, dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.

2

Pieczenie

Połowę masy przelej do formy i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu pierwszego blatu, upiecz drugi z pozostałej porcji ciasta.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. 2/3 kremu wyłóż na pierwszy blat, do kremu dodaj 1/3 malin, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, boki ciasta i wierzch udekoruj malinami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czarny tort z kremem i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955kJ
467kcal
1239kJ
296kcal
Tłuszcz 29.93g 18.94g
Węglowodany 44.52g 28.18g
Białko 5.61g 3.55g