do przepisu Czarny tort z kremem i malinami
260 g | mąki |
400 g | cukru |
40 g | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
40 g | Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera |
2 łyżeczki | Sody oczyszczonej Dr. Oetkera |
1 płaska łyżeczka | soli |
1 opak. | Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera |
2 szt. | jajek |
200 ml | maślanki |
200 ml | oleju |
200 ml | wody |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonego) |
250 g | serka mascarpone |
3 łyżki | cukru pudru |
250 g | malin |
Piekarnik nagrzej do temp. 160°C . Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misie. Następnie dodaj jajka, maślankę i olej, dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.
Połowę masy przelej do formy i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu pierwszego blatu, upiecz drugi z pozostałej porcji ciasta.
Piekarnik elektryczny: 160 °C
Piekarnik gazowy: 160 °C
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone i cukrem pudrem na puszysty krem. 2/3 kremu wyłóż na pierwszy blat, do kremu dodaj 1/3 malin, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, boki ciasta i wierzch udekoruj malinami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1955
kJ
467 kcal |
1239
kJ
296 kcal |
Tłuszcz | 29.93 g | 18.94 g |
Węglowodany | 44.52 g | 28.18 g |
Białko | 5.61 g | 3.55 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.