Cytrynowy sernik z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych na spodzie z herbatników. Prosty w przygotowaniu, zasmakuje każdemu!

ok. 12 - 15 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowy sernik z serków homogenizowanych

Spód:

140 g herbatników
70 g masła (rozpuszczonego)

Masa z serków homogenizowanych:

600 g serka homogenizowanego waniliowego ( w temp. pokojowej)
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
0,5 opak. Żelatyny 20 g Dr. Oetkera

Masa cytrynowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej cytrynowej Dr. Oetkera

Bezy:

2 szt. białka
80 g cukru

Do dekoracji:

1 szt. skórki z cytryny

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki pokrusz na piasek i połącz dokładnie z rozpuszczonym masłem. Wysyp równomiernie na dno formy, wyrównaj łyżką i dociśnij aby utworzyć spód.
Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy z serków homogenizowanych.

2

Masa z serków homogenizowanych

Do przygotowania masy użyj serków w temperaturze pokojowej.
Serek umieść w misce, dodaj cukier puder, cukier z wanilia i wymieszaj dokładnie.
Żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Następnie rozpuść (nie gotuj), dodaj 2-3 łyżki masy serowej, wymieszaj a potem przelej do pozostałej masy i dokładnie połącz energicznie mieszając.
Gotową masę wylej na spód z herbatników, wyrównaj i odstaw na ok. 1-1,5 h do stężenia.

3

Masa cytrynowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj zawartość torebki z masą śmietanową cytrynową i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę wyłóż na masę z serków homogenizowanych i delikatnie wyrównaj. Wstaw do schłodzenia na ok. 3 h.

4

Bezy

Piekarnik nagrzej do 110°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka i cukier umieść w misie miksera. Ubijaj na wysokich obrotach miksera do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj niewielkie beziki.
Piecz przez 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy do całkowitego wystudzenia. 

Piekarnik elektryczny: 110 °C

Piekarnik gazowy: 110 °C

Czas pieczenia: 60 min.

5

Dekorowanie

Wystudzone i upieczone beziki pokrusz na masę cytrynową. Zetrzyj na nie skórkę z cytryny.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowy sernik z serków homogenizowanych

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1373 kJ
328 kcal
1147 kJ
274 kcal
Tłuszcz 19.07 g 15.89 g
Węglowodany 28.42 g 23.68 g
Białko 10.77 g 8.98 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.