PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Zebra

Ten wygląd zaskakuje. Czy w środku są również paski?

ok. 10 - 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Zebra

Ciasto:

5 szt. jajek
250 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
5 - 10 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
125 ml wody (gorącej)
250 ml oleju
375 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka, cukier, cukier wanilinowy wymieszać mikserem na puszystą masę. Ucierając ciasto dodać do niego gorącą wodę, aromat, olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm - oprószyć mąką. Na środku tortownicy nałożyć 2 łyżki jasnego ciasta, a na środek jasnego ciasta wlać 2 łyżki ciasta ciemnego. W ten sposób nakładać ciasto jedno na drugie, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

3

Dekorowanie

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Zebra

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2026 kJ
484 kcal
1595 kJ
381 kcal
Tłuszcz 26.89 g 21.17 g
Węglowodany 54.03 g 42.54 g
Białko 7.52 g 5.92 g