Flag

Ciasto Zebra

ok. 10 - 12 porcji
Średni
20 min
Ten wygląd zaskakuje. Czy w środku są również paski?
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
250 gcukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
5 - 10 kropliAromatu rumowego Dr. Oetkera
125 mlwody (gorącej)
250 mloleju
375 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżkikakao
2 łyżkimąki
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka, cukier, cukier wanilinowy wymieszać mikserem na puszystą masę. Ucierając ciasto dodać do niego gorącą wodę, aromat, olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Natłuścić tortownicę o średnicy 24 cm - oprószyć mąką. Na środku tortownicy nałożyć 2 łyżki jasnego ciasta, a na środek jasnego ciasta wlać 2 łyżki ciasta ciemnego. W ten sposób nakładać ciasto jedno na drugie, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z formy.

3

Dekorowanie

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.