
Pierniczki - Koty
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i energicznie mieszaj przez ok. 1-2 min. do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Następnie podziel lukier na trzy cześci. Pierwszą pozostaw białą, do drugiej dodaj 4 krople barwnika czerwonego i do trzeciej 4 krople barwnika zielonego. Na wystudzonych pierniczkach nałóż lukier biały na uszko , zielony na czapkę, a czerwonym narysuj prezent. Po stężeniu lukru narysuj czarnym pisakiem twarz, oczy i wstążkę opakowania.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Sernik pomarańczowy na spodzie marchewkowym

Babeczka albo psikus

Sernik kokosowy

Babeczki Kopce Kreta - Ślady misia

Pierniczki - Kolorowe gwiazdy

Pierniczki - Misie z piankami Marshmallows
