PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto z ciekawym wnętrzem

Pyszna babka z sercem w środku

ok. 14 - 16 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z ciekawym wnętrzem

Ciasto:

190 g masła
3 szt. jajek
150 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 g mąki tortowej
95 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Ciasto:

190 g masła
3 szt. jajek
150 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 g mąki tortowej
95 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj barwnik i ponownie całość dokładnie wymieszaj.

3

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

4

Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 10 minut w formie, a następnie wyjmij i wystudź. Zimne ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij z niego jednakowej wielkości serduszka.

5

Sposób przygotowania

Umyj formę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Przygotuj drugie ciasto tak samo, jak pierwsze, ale bez dodawania barwnika.

6

Niewielką ilość ciasta wyłóż na dno foremki. Wszystkie wycięte serduszka ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedno przy drugim, tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta dokładnie przykrywając serduszka. Całość wyrównaj.

7

Pieczenie

Ciasto piecz jak wersję z barwnikiem.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

8

Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmij do wystudzenia.

9

Dekorowanie

Lukier różowy rozgrzej w gorącej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj cukrowymi serduszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z ciekawym wnętrzem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1863 kJ
445 kcal
1679 kJ
401 kcal
Tłuszcz 23.49 g 21.16 g
Węglowodany 53.87 g 48.53 g
Białko 4.95 g 4.46 g