Ciasto z ciekawym wnętrzem

Pyszna babka z sercem w środku

ok. 14 - 16 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto z ciekawym wnętrzem

Ciasto:

190 g masła
3 szt. jajek
150 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 g mąki tortowej
95 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Ciasto:

190 g masła
3 szt. jajek
150 g cukru pudru
0,5 łyżeczki Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
120 g mąki tortowej
95 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj barwnik i ponownie całość dokładnie wymieszaj.

3

Pieczenie

Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

4

Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 10 minut w formie, a następnie wyjmij i wystudź. Zimne ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij z niego jednakowej wielkości serduszka.

5

Sposób przygotowania

Umyj formę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Przygotuj drugie ciasto tak samo, jak pierwsze, ale bez dodawania barwnika.

6

Niewielką ilość ciasta wyłóż na dno foremki. Wszystkie wycięte serduszka ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedno przy drugim, tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta dokładnie przykrywając serduszka. Całość wyrównaj.

7

Pieczenie

Ciasto piecz jak wersję z barwnikiem.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

8

Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmij do wystudzenia.

9

Dekorowanie

Lukier różowy rozgrzej w gorącej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj cukrowymi serduszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto z ciekawym wnętrzem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1859 kJ
444 kcal
1675 kJ
400 kcal
Tłuszcz 23.49 g 21.16 g
Węglowodany 53.82 g 48.49 g
Białko 4.95 g 4.46 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.