do przepisu Ciasto z ciekawym wnętrzem
190 g | masła |
3 szt. | jajek |
150 g | cukru pudru |
0,5 łyżeczki | Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera |
120 g | mąki tortowej |
95 g | mąki ziemniaczanej |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
190 g | masła |
3 szt. | jajek |
150 g | cukru pudru |
0,5 łyżeczki | Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera |
120 g | mąki tortowej |
95 g | mąki ziemniaczanej |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
1 opak. | Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera |
1 opak. | Małej Księżniczki Dr. Oetkera |
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Foremkę keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, po czym wszystko zmiksuj na puszystą masę. Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito do masy. Dodaj roztopione, wystudzone masło i ponownie zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj barwnik i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 10 minut w formie, a następnie wyjmij i wystudź. Zimne ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i wytnij z niego jednakowej wielkości serduszka.
Umyj formę po pieczeniu, ponownie posmaruj ją masłem i obsyp mąką. Przygotuj drugie ciasto tak samo, jak pierwsze, ale bez dodawania barwnika.
Niewielką ilość ciasta wyłóż na dno foremki. Wszystkie wycięte serduszka ułóż w rzędzie biegnącym przez środek keksówki, ściśle jedno przy drugim, tak, aby przy dłuższych bokach formy po obu stronach zostały małe odstępy. Następnie wyłóż pozostałą część ciasta dokładnie przykrywając serduszka. Całość wyrównaj.
Ciasto piecz jak wersję z barwnikiem.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 60 min.
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie na ok. 10 minut, a następnie wyjmij do wystudzenia.
Lukier różowy rozgrzej w gorącej wodzie według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie polej nim wystudzone ciasto. Udekoruj cukrowymi serduszkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1859
kJ
444 kcal |
1675
kJ
400 kcal |
Tłuszcz | 23.49 g | 21.16 g |
Węglowodany | 53.82 g | 48.49 g |
Białko | 4.95 g | 4.46 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.