PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Idealny duet – truskawka i rabarbar. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto na letnie dni.

24 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

Ciasto kruche:

400 g mąki
1 szczypta soli
130 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
2 szt. żółtek
270 g masła (zimnego)
2 łyżki wody (zimnej)

Nadzienie:

500 g rabarbaru
250 g dżemu truskawkowego, niskosłodzonego lub 250 g świeżych truskawek i 2 łyżki cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę pszenną, sól, cukier drobny i cukier z wanilią. Dodaj żółtka, pokrojone na kawałki zimne masło, zimną wodę i szybko zagnieć. Ciasto podziel na 2 części. 1/3 ciasta zostaw na kruszonkę, a drugą większą część przeznacz na kruchy spód. Oba kawałki ciasta owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Spód blachy o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Większą część ciasta rozwałkuj i przenieś do blaszki. Wstaw blachę do lodówki na ok. 30 minut. 

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 10 min.

3

Nadzienie

Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Dżem truskawkowy przełóż razem z rabarbarem do garnka. Wymieszaj i podgotuj przez chwilę, aż dżem się rozpuści i obtoczy cząstki rabarbaru.*

Na podpieczonym spodzie ułóż rabarbar z dżemem truskawkowym, a następnie posyp kruszonką.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto  pozostaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
1172 kJ
280 kcal
Tłuszcz 10.08 g 15.04 g
Węglowodany 23.04 g 34.39 g
Białko 2.23 g 3.32 g