Flag

Ciasto Elizy z kremem

ok. 24 porcje
Średni
60 min
Ciasto z kremem waniliowym i orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
6 szt.jajek
180 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
180 gmąki
1 łyżkakakao
Krem
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła
50 gorzechów włoskich (mielonych lub drobno posiekanych)
50 gczekolady mlecznej (startej)
Poncz
0,75 szkl.wody
1 szt.cytryny (sok z cytryny)
2 łyżkicukru
Do dekoracji
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubić na pulchną masę, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

2

Pieczenie

Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokatną blachę (24 x 38 cm). Tak samo postąpić z ciastem ciemnym.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Po upieczeniu

Po upieczeniu natychmiast wyłożyć ciasto odwrotną stroną na papier do pieczenia posypany cukrem. Papier, na którym piekło się ciasto skropić zimną wodą i delikatnie oderwać. Ciasto jasne i ciemne pozostawić do ostygnięcia.

4

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać zmielone orzechy, startą na tarce czekoladę i delikatnie wymieszać.

5

Nasączenie, przełożenie i dekorowanie

Ciasto jasne i ciemne nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciemny blat nałożyć połowę kremu i wyrównać łyżką. Następnie przykryć jasnym blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować górny blat i posypać posypką czekoladową.