PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Elizy z kremem

Ciasto z kremem waniliowym i orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady

ok. 24 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Elizy z kremem

Ciasto:

6 szt. jajek
180 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
180 g mąki
1 łyżka kakao

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła
50 g orzechów włoskich (mielonych lub drobno posiekanych)
50 g czekolady mlecznej (startej)

Poncz:

0,75 szkl. wody
1 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubić na pulchną masę, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

2

Pieczenie

Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokatną blachę (24 x 38 cm). Tak samo postąpić z ciastem ciemnym.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

3

Po upieczeniu

Po upieczeniu natychmiast wyłożyć ciasto odwrotną stroną na papier do pieczenia posypany cukrem. Papier, na którym piekło się ciasto skropić zimną wodą i delikatnie oderwać. Ciasto jasne i ciemne pozostawić do ostygnięcia.

4

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać zmielone orzechy, startą na tarce czekoladę i delikatnie wymieszać.

5

Nasączenie, przełożenie i dekorowanie

Ciasto jasne i ciemne nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciemny blat nałożyć połowę kremu i wyrównać łyżką. Następnie przykryć jasnym blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować górny blat i posypać posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Elizy z kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
1047 kJ
250 kcal
Tłuszcz 8.75 g 11.67 g
Węglowodany 23.35 g 31.13 g
Białko 4.21 g 5.62 g