PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Elizy z kremem

Ciasto z kremem waniliowym i orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady

o 24 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Elizy z kremem

Ciasto:

6 szt. jajek
180 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
180 g mąki
1 łyżka kakao

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła
50 g orzechów włoskich (mielonych lub drobno posiekanych)
50 g czekolady mlecznej (startej)

Poncz:

0,75 szkl. wody
1 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubić na pulchną masę, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

2

Pieczenie

Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokatną blachę (24 x 38 cm). Tak samo postąpić z ciastem ciemnym.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 15 min.

3

Po upieczeniu

Po upieczeniu natychmiast wyłożyć ciasto odwrotną stroną na papier do pieczenia posypany cukrem. Papier, na którym piekło się ciasto skropić zimną wodą i delikatnie oderwać. Ciasto jasne i ciemne pozostawić do ostygnięcia.

4

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać zmielone orzechy, startą na tarce czekoladę i delikatnie wymieszać.

5

Nasączenie, przełożenie i dekorowanie

Ciasto jasne i ciemne nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciemny blat nałożyć połowę kremu i wyrównać łyżką. Następnie przykryć jasnym blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować górny blat i posypać posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Elizy z kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783kJ
187kcal
1047kJ
250kcal
Tłuszcz 8.75g 11.67g
Węglowodany 23.35g 31.13g
Białko 4.21g 5.62g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej