Ciasto Elizy z kremem

Ciasto z kremem waniliowym i orzechami z dodatkiem mlecznej czekolady

ok. 24 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Elizy z kremem

Ciasto:

6 szt. jajek
180 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
180 g mąki
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Krem:

300 ml mleka
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 g masła
50 g orzechów włoskich (mielonych lub drobno posiekanych)
50 g czekolady mlecznej (startej)

Poncz:

0,75 szkl. wody
1 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka, cukier i cukier wanilinowy ubić na pulchną masę, a następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

2

Pieczenie

Jasne ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokatną blachę (24 x 38 cm). Tak samo postąpić z ciastem ciemnym.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

3

Po upieczeniu

Po upieczeniu natychmiast wyłożyć ciasto odwrotną stroną na papier do pieczenia posypany cukrem. Papier, na którym piekło się ciasto skropić zimną wodą i delikatnie oderwać. Ciasto jasne i ciemne pozostawić do ostygnięcia.

4

Przygotowanie kremu

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać zmielone orzechy, startą na tarce czekoladę i delikatnie wymieszać.

5

Nasączenie, przełożenie i dekorowanie

Ciasto jasne i ciemne nasączyć przygotowanym ponczem. Na ciemny blat nałożyć połowę kremu i wyrównać łyżką. Następnie przykryć jasnym blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować górny blat i posypać posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Elizy z kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
1043 kJ
249 kcal
Tłuszcz 8.71 g 11.61 g
Węglowodany 23.14 g 30.85 g
Białko 4.27 g 5.69 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.