
Przygotuj formę o śr. 24 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, ranty wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180 °C.
Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem, jajkiem, miękkim masłem i zimną wodą – zagnieć ciasto kruche. Odważ 190 g ciasta i wyłóż w tortownicy. Tortownicę wstaw na środkowy poziom piekarnika, piecz 15 minut. Formę z kruchym ciastem wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Czas pieczenia: 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Temperaturę w piekarniku zmniejsz do temp. 170 °C.
Pozostałe ciasto kruche rozwałkuj ma grubość ok. 5 mm, potnij na paski o szerokości ok. 4 – 4,5 cm. Ułóż na desce do krojenia i schłodź w zamrażalniku.
Twaróg mielony, śmietankę kremówkę, cukier, budynie i jajka umieść w misie miksera i miksuj do połączenia składników.
Na ostudzonym kruchym spodzie ułóż „labirynt” z ciasta kruchego, zaczynając od rantu formy. W przestrzenie między ciastem wylej masę serową, delikatnie poniżej ciasta kruchego.
Rozpuść masło, dodaj cukier, cynamon i łyżkę masy serowej, wymieszaj. Zrób finezyjne kleksy na serniku, przypominające kształtem spiralkę na cynamonce.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 65 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy

Wypieki

Wypieki

Wypieki