Flag

Ciasto Balladyna

ok. 10 - 12 porcji
Łatwy
40 min
Pyszne połączenie biszkoptu, kajmaku i galaretki z owocami – takie właśnie jest ciasto Balladyna ❤️ Do tego udekorowane motylkami! 🦋
Szukasz ciasta idealnego na każdą okazję? Takie jest właśnie ciasto Balladyna! Gdy przychodzą goście, na każde urodziny, imieniny czy inną specjalną okazję – to jest ciasto, które zachwyca! Miękki kakaowy biszkopt, przekładany masami – twarogową i krówkową, na samej górze malinowa galaretka z owo...
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt kakaowy
4 szt.jajek
140 gcukru
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
100 gmąki pszennej
30 gkakao
4 łyżkiwody
Galaretka malinowa
700 mlwody (wrzącej)
2 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
350 gmalin (świeżych lub mrożonych)
Masa serowa
250 mlśmietanki 36% tł.
700 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
70 gcukru pudru
4 łyżeczkiŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
Dodatkowo
350 gherbatników
1 puszkakajmaku masy krówkowej
1 opak.dekoracji z opłatka

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno kwadratowej formy o wym. 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.

W misie miksera umieść jajka i cukier. Całość ubijaj ok. 15 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Zmniejsz obroty na najniższe i dodaj wodę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier z wanilią przesiej do masy jajecznej i wymieszaj również na niskich obrotach. Masę przełóż do formy, wyrównaj.

2

Pieczenie

Piecz do suchego patyczka. Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Najlepiej przygotuj biszkopt dzień wcześniej, owiń folią i zostaw na noc w lodówce.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Galaretki malinowe

Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. 

4

Masa serowa

Śmietankę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj do połączenia z pastą waniliową i cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj śmietankę do twarogu. Żelatynę rozpuść, zahartuj kilkoma łyżkami masy serowej i wymieszaj całość.

5

Przełożenie i dekorowanie

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden blat połóż na dno formy. Na biszkopt wylej połowę masy serowej. Ułóż na niej warstwę herbatników. Kajmak rozsmaruj na ciastkach i wylej pozostałą część masy serowej. Przykryj drugim blatem kakaowego biszkoptu. Na wierzchu ciasta poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto udekoruj swoimi ulubionymi motylkami waflowymi od Dr. Oetkera.