Flag

Ciasteczka na Halloween

ok. 40 - 50 sztuk
Trudny
120 min
Kolorowe potwory i czarownice, dynie, czaszki i pająki...
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni podłużne pręgi lub efekt bandaża nakładaj wybrany kolor lukru na ciastko partiami. Najpierw lukrem maluj pasek lub łuk zaczynając od brzegu, zrób odstęp i maluj kolejny. Następnie poczekaj, aż lukier nieco obeschnie na brzegach i wtedy tym samym kolorem wypełnij puste przestrzenie.
Porady i wskazówki
Aby uzyskać efekt pajęczej sieci pokryj ciastko najpierw warstwą lukru białego, a następnie fioletowym lukrem utwórz cienkie okręgi. Zanim lukier zacznie zastygać jak najszybciej używając wykałaczki zrób kilka prostych pociągnięć dookoła zaczynając od środka do zewnątrz.
Porady i wskazówki
Aby nadać skrzydłom sów bardziej trójwymiarowego efektu zanim lukier zacznie zastygać obsyp je kryształkami cukru delikatnie zabarwionymi wcześniej barwnikiem.
Porady i wskazówki
Drobne, wypukłe elementy (oczy, zęby, pająki, rzęsy itd.) wykonaj na końcu, gdy lukier na ciastkach nieco zastygnie i ten w woreczkach nieco stężeje, nie będzie się wówczas rozlewał.
Porady i wskazówki
Aby uzyskać efekt kolorowego listka nanieś na ciastko dwa kolory np. żółty i pomarańczowy, zanim lukier zacznie zastygać jak najszybciej wykałaczką zrób kilka zawijasów, aby kolory nieco się rozmazały.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
200 gmasła
200 gcukru pudru
360 gmąki
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
1 szt.żółtka
Do dekoracji
5 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera
100 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zagnieć możliwie szybko na jednolitą masę. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce ok. 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Każdy lukier wlej do osobnej miseczki. Jedną porcję pozostaw białą, do kolejnej wmieszaj 1/2 opakowania barwnika żółtego (na czapki, sowy, uśmiech dyni, oczy), do trzeciej porcji dodaj 1/2 barwnika żółtego i 3 krople barwnika czerwonego, aby uzyskać kolor pomarańczowy (dynie i skrzydła sowy). Czwartą porcję zabarw na zielono dodając 1/3 opakowania barwnika zielonego, a do ostatniej dodaj 1/3 opakowania barwnika niebieskiego i 2 krople czerwonego, a następnie wymieszaj do uzyskania koloru fioletowego. Gotowe zabarwione lukry przełóż do pojedynczych woreczków i odetnij końcówki, aby powstały malutkie otwory.


Ciastka dekoruj posypkami zanim lukier całkowicie zastygnie.

Porady i wskazówki

  • Aby uzyskać charakterystyczne dla dyni podłużne pręgi lub efekt bandaża nakładaj wybrany kolor lukru na ciastko partiami. Najpierw lukrem maluj pasek lub łuk zaczynając od brzegu, zrób odstęp i maluj kolejny. Następnie poczekaj, aż lukier nieco obeschnie na brzegach i wtedy tym samym kolorem wypełnij puste przestrzenie.
  • Aby uzyskać efekt pajęczej sieci pokryj ciastko najpierw warstwą lukru białego, a następnie fioletowym lukrem utwórz cienkie okręgi. Zanim lukier zacznie zastygać jak najszybciej używając wykałaczki zrób kilka prostych pociągnięć dookoła zaczynając od środka do zewnątrz.
  • Aby nadać skrzydłom sów bardziej trójwymiarowego efektu zanim lukier zacznie zastygać obsyp je kryształkami cukru delikatnie zabarwionymi wcześniej barwnikiem.
  • Drobne, wypukłe elementy (oczy, zęby, pająki, rzęsy itd.) wykonaj na końcu, gdy lukier na ciastkach nieco zastygnie i ten w woreczkach nieco stężeje, nie będzie się wówczas rozlewał.
  • Aby uzyskać efekt kolorowego listka nanieś na ciastko dwa kolory np. żółty i pomarańczowy, zanim lukier zacznie zastygać jak najszybciej wykałaczką zrób kilka zawijasów, aby kolory nieco się rozmazały.