Flag

Ciasteczka korzenne bez glutenu

28 - 30 porcji
Łatwy
20 min
Ciasteczka bez glutenu z dodatkiem korzennych przypraw i migdałów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasteczka
150 gcukru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
170 mlśmietanki 18% tł.
1 szt.jajka
100 gmąki migdałowej
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
1 szczyptasoli
0,5 łyżeczkicynamonu
2 szt.goździków
2 ziarnaanyżu
1 łyżkakakao
20 - 30 gmigdałów (kilka do dekoracji)

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Ciasteczka

Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp cukier, dodaj ekstrakt i śmietanę, jajko i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy, przyprawy i zmiksuj. Ciasto będzie gęste i klejące. Ciasto wykładaj na papier do pieczenia małą gałkownicą do lodów lub łyżeczką. Na wierzch ciastek wciśnij na płasko migdały.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C

3

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.