PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka korzenne bez glutenu

Ciasteczka bez glutenu z dodatkiem korzennych przypraw i migdałów

28 - 30 porcji

łatwy 15 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka korzenne bez glutenu

Ciasteczka:

150 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
170 ml śmietany 18% tł.
1 szt. jajek
100 g mąki migdałowej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
1 szczypta soli
0,5 łyżeczka cynamonu
2 szt. goździki
2 ziarna anyżu
1 łyżka kakao
20 - 30 g migdałów (kilka do dekoracji)

preparation

Przygotowanie

1

Ciasteczka

Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C. Blachę z wyposarzenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp cukier, cukier z wanilią, dodaj smietanę, jajko i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, sól, skórkę z pomarańczy, przyprawy i zmiksuj. Ciasto będzie gęste i klejące. Ciasto wykładaj na papier do pieczenia małą gałkownicą do lodów lub łyżeczką. Na wierzch ciastek wciśnij na płasko migdały.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Piekarnik gazowy:  o 180 °C

Czas pieczenia: 20 min.

3

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka korzenne bez glutenu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260kJ
62kcal
1444kJ
345kcal
Tłuszcz 3.51g 19.49g
Węglowodany 6.34g 35.23g
Białko 1.37g 7.60g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt